Top 10 knih roku 2017



Rok 2017 je za námi. Mnozí z vás jistě přemýšlí nad tím, co se vám povedlo, co moc ne. Nejste jediní, také rekapituluji. Jeden z bodu rekapitulace je čtení. Jediné předsevzetí, které jsem ohledně čtení měla, bylo splnit čtenářskou výzvu roku 2017. O mém plnění výzvy se můžete dočíst zde. Výzvu jsem splnila. Za minulý rok se mi navíc povedlo přečíst 42 knih. Postupně jsem si je procházela a vzpomínala. Nakonec jsem se rozhodla vybrat deset knih, které jsem se mi v minulém roce nejvíce líbily. Snad vám článek poslouží jako doporučení pro vaši další četbu.


1. V šedých tónech

Příběh Liny a její rodiny, která je deportována na Sibiř. Snaží se přežít, co nejvíce pomáhat své rodině a zároveň se věnovat svému koníčku - kreslení. 
Hodnocení: *****


2. Muž jménem Ove

Ove je starý, mrzutý důchodce, který se na první pohled zdá bezcitný. Ale za každou tvrdou skořápkou se může skrývat vstřícné srdce (a mnoho životních příběhů). 
Hodnocení: *****


3. Teď už tě vidím

Co budete dělat, pokud vám lékaři sdělí, že brzy ztratíte zrak? Vzdáte se veškerých svých snů, užijete si poslední momenty, kdy vidíte? Nebo se budete snažit si vše přizpůsobit tak, abyste mohli žít normální život? 
Hodnocení: ****


4. Údolí tyrannosaura

Trošku detektivní, trošku dobrodružný příběh o touze najít poklad. Jakou podobu ale takový poklad může mít? Co třeba kostru tyrannosaura? Tento lehce scifi příběh vás bude nutit číst a číst a číst, dokud nedočtete celou knihu. 
Hodnocení: *****

5. Osvětimská knihovnice

Příběh Dity, čtrnáctileté holčičky, jejíž posláním je opatrovat utajené knihy v Osvětimi. Příběh je napsán na základě skutečné události. 
Hodnocení: *****


6. Manželé odvedle

Detektivní příběh o loupeži šestiměsíčního dítěte. Z jednoho pohledu příběh morálky, cti a lásky. Na druhou stranu úžasně napínavý příběh, u kterého stále budete čekat na to, jak to vše dopadne. 
Hodnocení: ****


7. Sedmilhářky

Ženský román Sedmilhářky nás seznamuje se třemi velice odlišnými kamarádkami. Každá z nich má nějaké své malé tajemství. V závěru je bude spojovat jedno velké. 
Hodnocení: ****


8. Švadlena z Dachau

Vždycky chtěla být modiste, dámskou krejčovou. Osud ji ale zavedl přes Francii, Belgii až do Dachau, kde šila sice krásné dámské šaty, ale pro přední fašistické dámy. 
Hodnocení: *****


9. Bazar zlých snů

Neobyčejná povídková kniha S. Kinga. Najdete v ní ještě nevydané povídky, ale mimo to i komentáře autora ke tvorbě každé z povídek. Rozhodně doporučuji zejména povídky Duna, Zlý chlapeček, Míle 81, Pod psa, Nekrology. 
Hodnocení: ****


10. Malý pražský erotikon

Druhý román Patrika Hartla. Typické pro tyto romány je mnoho postav a ještě více spletitých vztahů. Více o knize najdete v mojí minirecenzi zde
Hodnocení: *****



Zalíbila se vám nějaká z knih? 

Komentáře